Ilmainen toimitus yli 250€ tilauksiin!

Tarvitsetko lisätietoja? Soita meille! 0453325576

Kuormanhallinta sähköauton latauksessa

Monelle taloudelle sähköauton lataaminen luo kiinteistön sähkönkäytölle uuden vaatimuksen, kiinteistön pitää pystyä lataamaan isolla teholla usean tunnin ajan autoa, jotta se on täynnä seuraavaa matkaa varten. Yksi ensimmäisistä kysymyksistä uuden sähköautoilijan mielessä todennäköisesti on, että riittääkö kotimme pääsulakkeet sähköauton lataamiseen, ilman että elämisestä tulee jatkuvaa laskutoimitusten tekemistä ja pääsulakkeen napsahtamisen pelossa elämistä. Vastaus tähän kysymykseen on meidän kokemustemme perusteella helppo: Kyllä riittää.

Dynaaminen kuormanhallinta on helpoin ratkaisu tehdä sähköauton lataamisesta itselleen mahdollisimman helppoa ja kiinteistölle erinomainen ratkaisu pienentämään riskiä sähköliittymän ylikuormittamisesta. Se ei ole kuitenkaan ainut ratkaisu, vaan löytyy myös helppoja ja melko ilmeisiä ratkaisuja hallita kiinteistön sähkönkäyttöä.

Manuaalinen kuormanhallinta

Manuaalinen kuormanhallinta on yleisnimitys toiminnalle, jossa lataaja itse valitsee kahden toiminnan väliltä varmistaakseen, että kiinteistön sähköliittymä ei ylikuormitu. Nämä toiminnot ovat:

  1. Alentaa tehoa latausasemasta tai -johdosta, jotta riski ylikuormittumisesta on pienempi.
  2. Ajastaa joko latausasemasta tai auton omasta sovelluksesta lataamisen alkamaan aikana, jolloin sähkönkulutus on kiinteistössä pienintä (yleensä yöaikaan).

Esimerkiksi 3x8A asetuksella lataaminen tarkoittaa lataustehona noin 5,5kW, joten 10 tunnissa auton akkuun tällöin menee suurinpiirtein 50 kWh, lataushäviö (10-15%) huomioiden. Usealle autolle tämä tarkoittaa noin 200-250 km ajomatkaan tarvittavaa energiaa. Yllä olevat toiminnot voi molemmat yhdistää samaan aikaan, eli lataa pienemmällä teholla ja ajastaa latauksen alkamisen ajalle, jolloin kiinteistön sähkönkäyttö on pienintä.

Valikoimissamme olevissa latausasemissa ja -johdoissa voit kaikissa joko asennusvaiheessa tai käytettäessä säätää lataustehoa alemmaksi, jotta riski sähköliittymän ylikuormittumisesta pienenee. Löydät latausasemat täältä: Latausasemat ja erilaisiin pistorasioihin menevät latausjohdot täältä: Latausjohdot.

Kaikkien käyttäjien ei ole kuitenkaan mahdollista käyttää lataamiseen noin paljoa aikaa johtuen esimerkiksi käyttäjän liikkumiseen tarpeesta tai voi olla, että esimerkiksi auton sisäinen laturi onkin yksivaiheinen. Tällöin auton latausteho on vain 1/3 siitä mitä se olisi kolmivaiheisena. Tällöin dynaaminen kuormanhallinta on helpoin ja paras ratkaisu varmistamaan, että auto saadaan ladattua maksimiteholla sähköturvallisesti.

Mitä on dynaaminen kuormanhallinta?

Sähköauton lataus dynaamisella kuormanhallinnalla tarkoittaa sitä, että kiinteistössä olevaa sähkön käyttöä aktiivisesti mitataan sähkökeskukseen asennettavalla energiamittarilla. Energiamittari puolestaan kommunikoi latausasemalle käytettävissä olevan lataustehon.

Latausasema dynaamisella kuormanhallinnalla siis automaattisesti laskee kiinteistössä käytössä olevaa sähkökapasiteettia ja lataa sen sallimalla maksimiteholla, jotta riski sähköliittymän ylikuormittumisesta on mahdollisimman pieni.  Alla demonstraatiokuva kun sähkökiuas ja lämpöpumppu ovat samaan aikaan päällä sekä lisäksi vielä auto latauksessa.

Dynaaminen kuormanhallinta 25A

Jos olet kahden vaiheilla, että tarvitsetko omassa kiinteistössäsi dynaamista kuormanhallintaa, on suosituksemme, että kyllä se silloin kannattaa asentaa. Tällöin ei tarvitse aktiivisesti miettiä, että paukkuvat pääsulakkeet vai eivät. Dynaamiseen kuormanhallintaan vaadittavan energiamittarin tyypillinen hinta on 100–300€ välillä riippuen hieman latausaseman merkistä. Dynaamiseen kuormanhallintaan asennettavan energiamittarin asennus puolestaan on rutiinityötä sähköasentajalle ja käy nopeasti latausaseman asennuksen yhteydessä. Dynaamisen kuormanhallinnan asentaminen onnistuu myös jälkikäteen, jos latausasema tukee dynaamista kuormanhallintaa.

Valikoimissamme olevia latausasemia, joihin saa asennettua dynaamisen kuormanhallinnan ovat esimerkiksi go-e, Buusti ja Wallbox. Lisäksi varastostamme löytyy näihin asemiin sopivat energiamittarit, jotka voit tilata edullisesti samalla aseman kanssa.

Alla tiivistys vielä dynaamisen kuormanhallinnan hyödyistä:

Dynaaminen kuormanhallitna tärpit

Voit lukea lisäksi teknisemmän selostuksen erilaisista dynaamisen kuormanhallinnan toteutustavoista täältä: “Dynaaminen kuormanhallinta – toteutustavat, ohjeita valintaan”. Lisäksi suosittelemme lukemaan blogissa olevat ohjeet, millä perustein voit tehdä valinnan mihin dynaamiseen kuormanhallintatoteutukseen päätyä oman kotisi osalta.

Liity sivun alaosasta uutiskirjeemme lukijaksi pysyäksesi ajan tasalla kotilataamisesta.